web_site.cdr

Az év vége felé mindig eljön a kérdés, hogy vajon fognak e változni az árak jövőre. A mostani időben szinte biztos, hogy lesz áremelkedés a digitális világban. Idén, azaz 2022-ben még annyira nem lehetett érzékelni ezt a változást, de biztos vagyok benne, hogy a KATA változás és a növekvő energiaárak miatt érzékelni fogjuk a magasabb ajánlatokat. Na de milyen árak lesznek 2023-ban?

De miből is tevődik össze egy weboldal felépítése? Mi kell ahhoz, hogy egyáltalán hozzálássunk a honlapunk elkészítéséhez? Nézzük is meg.

Weboldal alapok

Ahhoz, hogy weboldalt készítsünk, két dolgot biztosan be kell szereznünk. Az egyik ilyen a tárhely a másik pedig a domain nevünk. Ha szeretnénk weboldalt készíttetni, érdemes szakemberrel konzultálni arról, hogy hol legyen a tárhelyünk. Nem csak minőségbeli problémák lehetnek egy adott tárhely megvásárlásánál, de akár több tízezer forint eltérések is lehetnek. A legtöbb esetben az ügyfél olyan szolgáltatásért fizet, amire mondjuk nincs is szüksége, de nem tudja, inkább megvásárolja azt. Hiba lenne olyanért pénzt fizetni, ami felesleges, ezért minden esetben javaslom a konzultációt. Ugyanez igaz a domain vásárlásánál. A domain vásárlástól számítva 60 napig nem mozgatható, csak átirányítható. Ez azért különösen fontos, mert a tárhelyünkhöz szeretnénk csatlakoztatni a domain-t. Utólag elég macerás lehet keresgélni a kódokat, levelezni a domain és tárhely szolgáltatóval külön külön. 

Nézzük, mire figyeljünk tárhely vásárlásánál

1. Tárhely mérete

Bizony, ez az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora tárhelyre van szükségünk. Amennyiben egy alap weboldalunk lesz, képekkel, valamint a szolgáltatásaink bemutatásával, akkor eleinte biztos vagyok benne, hogy elég az 1GB-os tárhely. A www.innodesign.hu is egy ekkora tárhelyen “lakik” és még mindig elég sok hely van hátra belőle. Amennyiben webshopot szeretnél indítani, érdemes átgondolni, hogy mennyi termék lesz elérhető. Itt semmiképpen nem javaslom a tárhely választást olyan szakember nélkül, aki a mi igényünkhöz mérten tud javasolni tárhelyet.

2. Gyorsaság

Nem elhanyagolható tulajdonsága a jó tárhelynek, hogy legyen gyors. Gyorsaság nélkül szinte biztos, hogy oldalunk lassan fog betölteni és emiatt szinte minden esetben elesünk a látogatótól. Tanulmányok mutatták ki, hogy a látogató 3-5 másodpercet vár és körülbelül ugyanennyi idő alatt dönti el, hogy érdekli e egyáltalán az oldalon lévő tartalom. Ha nagy felbontású képeket használunk vagy netán videók arzenálja kerülne fel oldalunkra, mindig figyeljünk azok optimalizálásra és gyors betöltésükre.

3. Biztonság

Nem elhanyagolható a biztonsága az adatainknak. Mindig érdemes olyan tárhely szolgáltatót választani, aki mindig rendelkezésre áll, ha valami gebasz kerül a gépezetbe. Ilyen az, amikor feltörik az oldalunkat, elszáll valami egy frissítés miatt vagy csak egyszerűen problémánk van. Mert probléma az mindig van és ilyenkor jól jön egy olyan szolgáltató, aki 0-24 szupporttal rendelkezik és nem azt mondja, hogy majd ebéd után foglalkozunk a problémáddal vagy csak délután 4-ig van szupport. Ha webshopod van és netán összeomlik a weboldalad bármilyen oknál fogva, akkor jól fog jönni Valaki, aki segít Neked rendezni a dolgokat, nem hagy egyedül.

4. Technikai oldal

Az ügyfelek többsége nem ért a technikai beállításokhoz. Végülis miért kellene? De jó, ha tudsz kihez fordulni és akár egy biztonsági mentést, sablon telepítést vagy egyéb kérdést szeretnél feltenni. Vannak olyan szolgáltatók, akiknél ez nagyon jó meg van oldva és szinte egy mezei felhasználónak is érthető vagy kis gyakorlás után tudja hova kattintson, mit hol talál.

5. Ingyenes SSL tanúsítvány

Mi az az SSL? Amikor fellépsz egy weboldalra, akkor a domain mellett bal oldalt fogsz látni egy kis lakatot, ami arról biztosít, hogy a weboldalad biztonságos. Enélkül szinte hiba weboldalt vagy egy webshopot üzemeltetni. Vannak szolgáltatók, akik ezt ingyenes biztosítják, de a legtöbb helyen megkérik az árát. 

Összegzés

A tárhely szolgáltatók nagyon különböznek egymástól nem csak árban, de a szolgáltatások minőségében is. Ha szakember nélkül választasz, de a fenti pontokat figyelembe veszed, biztosíthatlak arról, hogy rosszul nem fogsz tudni választani. Én a biztonság érdekében konzultálnék valakivel, aki segít eligazodni ebben a közegben. Ha kérdésed van, vedd fel velem a kapcsolatot: InnoDesign kapcsolat

Weboldal készítés árai 2023 – Webshop

Hogyan válasszunk domaint?

A domain (www.vallalkozasunkneve.hu) választása is sokfélre kérdést vet fel. Elsősorban, hogy milyen piacon gondolkodunk. Amennyiben nemzetközi piacra is szeretnénk evezni, mindenképpen érdemes a .com végződéssel megbarátkozni, de amennyiben a belföldi piac elég nekünk, akkor maradhat a .hu végződés is. Ezeken kívül rengeteg verziója létezik, pl .org, .at, stb..

A jó domain név utal arra, hogy milyen szolgáltatást nyújtunk. Tegyük fel, hogy egy fánkozónk van, akkor jó lehet azt megadni, hogy www.danifankja.hu vagy www.fankozzvelem.hu. Ezek kitalált domain nevek, de mégis segíthet abban, hogyan válasszunk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen domain név is lenne jó nekünk, akkor is egyeztethetünk a dizájnerekkel. Végülis ez a munkájuk. 

Weboldal készítés árak 2023

Az árat befolyásolhatja még az is, ha az ügyfél kinézett magának egy sablont, aminek költsége van és ragaszkodik hozzá. Ilyen esetben a sablont is meg kell vásárolni. Valamint vannak olyan pluginok, amelyek alapesetben ingyenesek, de nekünk pont azokra a funkciókra van szükségünk, amelyek a fizetős státuszba tartoznak, akkor sajnos elő kell rá fizetnünk. A honlapok ára így nagyon magasba tud szökni, ezért érdemes már az elején lefektetni azt, hogy mire van szükségünk, mit várunk a weboldalunktól és a dizájnertől. Ilyen lehet például a weboldal karbantartási díja, ami általában 10.000 – 30.000 Ft-ig tart havonta.

Ahogyan látom és tapasztalom, egy kicsit emelkedtek az árak így év végén, de talán annyira nem vészesek. Valószínűleg olyan 10%-os emelkedés várható az új weboldalak esetében, de persze ez még nagyon sok mindent fog függni. Én igyekszem a mostani árakat megtartani, mert azt gondolom, hogy egy induló vállalkozás esetében kiemelten fontos a költségek alacsonyan tartása. 

Amennyiben kérdésed van a weboldalakkal kapcsolatban, keress bizalommal telefonon vagy a weboldalon keresztüli kapcsolatfelvétellel!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.