Designers drawing website ux app development.

Hogyan tervezzük meg Weboldalunkat?

Ahhoz, hogy megtervezzük weboldalunkat, nem elég csak azzal foglalkoznunk, hogy hogyan rendezzük el a dobozokat, amikbe a szövegek vagy a képek kerülnek. Ahhoz, hogy idáig eljussunk, rengeteg mindent kell előkészítenünk. Milyen színeket, betűtípusokat, képeket fogunk használni? Itt már sejthetitek, hogy először az arculatot kell megterveznünk, utána jöhet a webterv, és majd csak ezt követően kezdhetjük el felépíteni magát a weboldalt.

Persze ezeket a lépéseket ki lehet hagyni, és egyből bele lehet vágni a közepébe, de higgyétek el nekem, hogy két órán át ültök majd a képernyő előtt, úgy hogy nem jutottatok sehova. És hogy miért nem? Azért, mert nincs meg a stílusirányzat, amit követhettek. A menüpontok és aloldalak megjelenéséről, azok tartalmáról nem is beszélve. 

Ahhoz, hogy értékesen teljenek el a gép előtt töltött órák, érdemes az alábbi lépéseket követni. Mik is ezek? Nézzük!

Webtervezés lépései:

  1. Kutatás

Vajon mindenki tudja, hogy milyen weboldalt szeretne? Elrendezés, színek, betűtípus, felhasználni kívánt fotók. Ugye, hogy nem! Honnan is tudnánk, milyen lehetőségeink vannak, amikor egy weboldalt szeretnénk elkészíteni. Mindenesetre szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen rengeteg olyan felület van, ahol kutakodhatunk, inspirálódhatunk és megismerhetjük a lehetőségeinket. Én rendszeresen használom a pinterest.com oldalt, ahol inspirálódok. Az inspiráció és az ötlet lenyúlása között nagyon vékony a határ, ezért óvatosnak kell lennünk. Bizonyos elemeket nyugodtan használjatok fel, és alakítsátok át őket a saját szájízetek szerint, építsétek be a saját terméketekbe. 

Készíthettek Moodboardot is, ami egyfajta hangulattábla. Ennek segítségével tudtok kialakítani egy saját hangulatú weboldalt. Amikor elkészült a hangulattáblátok, nyugodtan mutassátok meg másnak is, hogy kiderüljön, neki mit tükröz, mi az első dolog, ami az eszébe jut, milyen érzéseket kelt benne a moodboardotok. Valószínűleg az oldalatok jövőbeni felhasználóiból is ugyanezt fogja kiváltani.

A logó az arculat sztárja, ezért róla ne feledkezzetek meg! Ha még nincsen logótok, ne csüggedjetek, könnyen készíthettek magatoknak is. Akár online oldalakon keresztül, amit aztán 30-40 €-ért meg is tudtok vásárolni. Én inkább azt ajánlom, először kísérletezgessetek vagy még jobb, ha megbíztok egy grafikust vagy dizájnert, aki elkészíti az egyedi logótokat.

2. Webterv

Elkészült a moodboard, kiválasztottátok a betűtípusokat, és készen álltok arra, hogy nekikezdjetek az oldal felépítésének. Nos, még ne rohanjatok ennyire előre! Annak érdekében, hogy ne vesszen kárba értékes idő a weboldal létrehozásánál, érdemes egy webtervet készíteni. Hogyan is kell ezt elképzelni?

A webterv nem más, mint az általunk felhasználni kívánt színek, képek, betűtípusok elrendezgetése egy oldalon. A javaslatom, hogy vegyetek a kezetekbe egy tollat és papírt, majd skicceljétek fel, hogyan nézne ki az oldalatok. Amikor ezzel készen vagytok, és elrendezgettétek a tartalmat, akkor jöhet az éles tervezés.

Nem kell feltétlenül Photoshopot használnotok, egy ppt is bőven a hasznotokra fog válni. A lényeg, hogy a már megrajzolt skicc segítségével már csak le kell másolnotok a tervet. Helyezzétek el a menüt, képeket, szövegeket az adott programban, hogy lássátok, hogyan is fog kinézni élesben. 

Talán azt gondoljátok, hogy ez időpocsékolás, és nincsen rá szükség. Én azt mondom, hogy tegyetek egy próbát, így is és úgy is, hogy megtaláljátok, Nektek melyik az optimális módszer. 

Hogyan tervezzük meg weboldalunkat?
Hogyan tervezzük meg weboldalunkat?
3. Építsük fel a weboldalt

Végre elérkeztünk a harmadik ponthoz, amikor már a munka nehezén túl vagyunk. Néha a kutatás, akár csak a megfelelő betűtípus megtalálása, több órát vesz igénybe. Ehhez képest a weboldal elkészítése már gyerekjáték. 

Ha sablonnal dolgoztok, az is remek, hiszen megvannak a sarokpontok. Már csak személyre kell szabni az oldalt, és a megfelelő tartalommal feltölteni. Ne feledjétek, hogy egy sablonban a fejléc és a lábléc fix pontok, minden ami köztük van, szerkeszthető.

Amennyiben nem sablonnal dolgoztok, hanem Ti magatok készítitek az oldalt, akkor a szabadság teljes ízét érezhetitek. Saját fej- és láblécet hozhattok létre. 

Legyen szó sablonról vagy egy üres oldallal való munkáról, én mindkettőt nagyon szeretem. A kreativitásunkat mindkét esetben teljes mértékben ki tudjuk aknázni.

4. Teszt

Az egyik talán legfontosabb lépés a tesztelés. Ellenőrizzük más eszközökön is (pl: mobil, tablet), hogy megfelelően jelenik-e meg az oldalunk. Jól vannak-e beállítva az űrlapok, valóban megkapjuk-e a beérkezett üzeneteket az email fiókunkba. Küldjük tovább ismerőseinknek az oldal linkjét, biztosan fogunk kapni visszajelzéseket, amelyeket még azelőtt be tudunk építeni, mielőtt a nagyközönség felé nyitunk. Semmi sem rosszabb annál, ha valami nem úgy jelenik meg, ahogyan mi azt elsőre elképzeltük.

Csak ezt a négy lépést kell betartanunk, hogy biztosak lehessünk abban, ha hibázunk is, nem lesz akkora baj belőle, mintha kihagynánk valamelyiket.

Használjunk pluginokat!

Pluginok? Kérdezitek teljesen jogosan. Mégis mi az? A plugin nem más, mint a bővítmény. A bővítmények támogatnak minket abban, hogy az oldalunkat mindenféle extrával felturbózzuk. Elképzeltél az oldaladra egy naptárat, amin keresztül az ügyfeleid tudnak foglalni? Vagy hírlevelet, webshopot szeretnél indítani? Ezeket bővítményként érheted el. Millióféle bővítmény létezik, legtöbbjük ingyenesen használható. 

Remélem, tudtam Neked segíteni abban, hogy elindulj a saját weboldalad elkészítésében. Ha elakadtál vagy nincsen időd, vedd fel velem a kapcsolatot, és szívesen segítek vagy elkészítem weboldaladat.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.